Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Αν οι καρχαρίες ήταν Άνθρωποι " του Berthold Brecht


  -"Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι" ,ρώτησε τον κ.Keuner
η κόρη της σπιτονοικοκυράς του , "θα φέρονταν καλύτερα στα ψαράκια;"
  -"Φυσικά" , απάντησε
Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι ,θα έφτιαχναν τεράστια κουτιά στον ωκεανό για τα ψαράκια και θα τους έδιναν κάθε τρόφη ,φυτά και ζώα.
Θα φρόντιζαν , ώστε τα κουτιά να έχουν πάντα καθαρό νερό και γενικά θα τους παρείχαν την καλύτερη υγειονομική προστασία. Αν παράδειγμα , ένα παράκι τραυμάτιζε ένα πτερύγιο του , θα του έβαζαν αμέσως επίπεδο ώστε να μην πεθάνει και το χάσουν πρόωρα οι καρχαρίες.
Για να μην πιάνει μελαγχολία τα ψαράκια , θα διοργανώνοταν κατά καιρούς μεγάλα θαλάσια φεστιβάλ ώστε να μην βαριούνται τα μικρά ψάρια , και θα υπήρχε κάθε είδους ψυχαγωγία επειδή τα ευτυχισμένα ψαράκια έχουν πολύ καλύτερη γεύση από τα μελαγχολικά.
Θα υπήρχαν επίσης και σχολεία στα μεγάλα κουτιά. Σε αυτά, τα μαράκια θα μάθαιναν πως να κολυμπάνε στα σαγόνια των καρχαριών. Θα έπρεπε π.χ να μάθουν και Γεωγραφία , ώστε να μπορούν να βρίσκουν τους μεγάλους καρχαρίες εκέι που ξεκουράζονται.
Θα τους μάθαιναν ότι το καλύτερο και πιο όμορφο πράγμα είναι να θυσιάζονται με χαρά και ότι όλα τους έπρεπε να ανακουφίζουν τους καρχαρίες ειδικά όταν αυτόι τους διαβεβαιώνουν ότι έτσι φροντίζουν για ένα λαπρό μέλλον.
Τα μικρά ψάρια θα μάθαιναν ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν αυτό το μέλλον είναι να εξασκηθούν στην υπακοή.
Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι , θα εξαπέλυαν φυσικά και πολέμους ο ένας κατά του άλλου προκειμένου να κατακτήσουν και άλλα ψαράκια και κουτιά. Στους πολέμους τους , θα χρησιμοποιούσαν τα δικά τους ψάρια. Θα δίδασκαν στα ψαράκια τους ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στο ίδια και στα ψαράκια που άνηκαν σε άλλους καρχαρίες.
Τα ψαράκια είναι σιωπηλά σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, με αποτέλεσμα να το βρίσκουν αδύνατο να κατανοήσουν το ένα το άλλο.
Κάθε ψαράκι , που στον πόλεμο σκότωσε μερικά άλλα, εχθρικά , και σιωπηλά σε άλλη γλώσσα  , ψαράκια θα έπαιρνε ένα μικροσκοπικό μετάλλιο, φτιαχμένο από φύκια, και θα ανακηρυσσόταν ήρωας.
Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι ,θα υπήρχε φυσικά και ψαρο-τέχνη. Οι καρχαρίες θα υποστήριζαν και θα βοηθούσαν τα ψάρια-καλιτέχνες και τα υπόλοιπα ψάρια θα τα θαύμαζαν.
 Θα υπήρχε επίσης και θρησκεία, αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι.
Θα δίδασκαν ότι η πραγματική ζωή αρχίζει για τα μικρά ψαράκια μόνο μέσα στο στομάζι του καρχαρία.
Επιπλέον , αν οι καρχαρίες ήταν ψάρια , θα έθεταν τέλος σε κάθε έννοια ισότητας ανάμεσα στα ψάρια ακριβώς όπως συμβαίνει και σήμερα.Σε μερικά , θα έδιναν σημαντικά αξιώματα και θα τα τοποθετούσαν πάνω από τα υπόλοιπα.
Σε αυτά που είναι λίγο μεγαλύτερα, θα επιτρεπόταν ακόμα και το να τρώνε μερικά από τα μικρά.
Αυτό θα ήταν αρεστό από τους καρχαρίες, εφόσον θα σήμαινε ότι και οι ίδιοι θα απολάμβαναν συχνότερα μεγαλύτερους μεζέδες.
 Εν συντομία ,αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι ,θα έφερναν για πρώτη φορά τον πολιτισμό σους ωκεανούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άνεμε, ξέρεις...   Είναι η καρδιά μου...
Προσπαθήστε, συνάνθρωποι, να τους καταλάβετε τους χιονάνθρωπους. Μας μισούνε, γιατί ξέρουνε πως σαν έβγει ο ήλιος ό,τι είναι φτιαγμένο με χιόνι θα λιώσει! Αγγουλές Φ.
Εξήντα χρόνια... Ανηφοριά...   Ισάδα πουθενά...