Στην ίδια πόλη υπό βροχή-Paco Ignacio Taibo II


Η πόλη που έχεις εσύ δεν είναι αυτή που έχουν οι άλλοι.Η δικιά σου πόλη, η πόλη του καθενός, έχει τις κολόνες φωτισμού σε λάθος σημείο και είναι γεμάτη σκιές εκεί που δεν έπρεπε να υπάρχουν.Στην πόλη σου, ο εφημεριδοπώλης κρεμάει την Ovaciones πλάγια και πρέπει να κάνεις ακροβατικά για να ρίξεις μια ματιά στους τίτλους. Στην πόλη μου το κατάστημα της γωνίας κλείνει οπωσδήποτε στις 7:15, μονολότι όταν τους ρωτήσεις το πρωί τι ώρα θα κλείσουν το βράδυ θα σου πουν στις οχτώ. Στην πόλη σου το κανάλι Εννιά δείχνει με παρεμβολές την ώρα που έχει ταινίες με τον Μπόγκαρτ.
Ίσως η προσωπική πόλη του καθενός να έχει ομοιότητες με τις άλλες.
 Η αθλιότητα , η ανεργία , η αδιαντροπιά της εξουσίας που ψεύδεται ηλεκτρονικά , η τιμή της βενζίνης, το μαύρο σύννεφο που ταξιδεύει από βορειοδυτικά προς νοτιοδυτικά, η κακοκεφιά των γειτόνων του πέμπτου , η ακαριαία αντίδραση της καθαρίστριας όταν μια λάμπα κινείται απρόβλεπτα και αναγγέλλει το σεισμό.Όλα αυτά όμως είναι διακόσμηση.
 Ζούμε σε διαφορετικές πόλεις, που είναι κατασκευασμένες με υλικά τις καταχρήσεις εξουσίας και το φόβο , τη διαφθορά και τη διαρκή απειλή της ζούγκλας που , κρυμμένη στα πρόσωπα του συστήματος, ξεπροβάλει κάθε τόσο για να μας υπενθυμίσει ότι είμαστε εύθραυστοι, ότι είμαστε μόνοι, ότι μια μέρα θα γίνουμε λίπασμα για τα ραδίκια.
 Ή ότι μια μέρα όλα πρέπει να παιχτούν κορόνα-γράμματα, στυλ ουέστερν, ή να κριθούν σε μια μονομαχία στη κεντρική λεωφόρο : αυτοί ή εμείς.


Απόσπασμα από το "Στην ίδια πόλη υπό βροχή" PACO IGNACIO TAIBO IΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου